Vrijheidsteken als logo van site voordegrondwet.nl

Er speelt momenteel een heftige discussie over gebruik dan wel misbruik van het logo van het 4-en5 mei comité. Dit speelt vooral in het kader van het gebruik van het logo door de politieke partij Forum voor Democratie (FvD). Wij hebben op de site voordegrondwet.nl ook een logo met daarin het vrijheidsteken staan en tot voor kort ook een animatie gebaseerd op dat logo.  Wij zijn niet verbonden aan het FvD. Het voornaamste doel van onze site is om informatie te verstrekken over de ziekte die Corona  heet, maar dat meer dan een virus ook een politieke ziekte lijkt te zijn. Het gaat ook over censuur in het algemeen, het functioneren van de rechtstaat, het bedrog door onze overheid. Dit zijn zaken die inmiddels breed worden gezien door het bijzondere werk van onder andere Pieter Omtzigt en Renske Leijten, allebei ook geen lid van FvD.

We voelden ons genoodzaakt om ons te beraden over het gebruik van het 4-5 mei logo nu dat voor sommige groepen die in het verleden veel hebben geleden zo gevoelig ligt. Enerzijds is het juist jarenlang het motto geweest van het comité 4-5 mei om mensen te leren de lessen uit het verleden toe te passen en waakzaam te zijn. Dit is  nog belangrijker dan herdenken. Kortom dit is bepaald een reden om het logo te laten staan waar het staat inclusief de animatie. Anderzijds staat het ons tegen dat we daarmee mensen voor het hoofd lijken te stoten waarmee we graag verbonden blijven. Wij hebben echter het gevoel dat dit een door de media gecreëerde tweedeling is. De woorden liefde en verbinding staan ook in het logo van de site.

Wij hebben besloten om alleen het vrijheidslogo op onze site te laten staan. We vinden dat we hiermee voldoende respect tonen om in gesprek te blijven zowel in eigen kring als met de critici.

aanvulling 13 mei

Toch nog wat doorgeherrie over het #vrijheidsteken. Volgens van Haga zou Thierry Baudet te graag provoceren met dit teken. Dat mag enerzijds waar zijn (of niet). Anderzijds is dat geen reden om dit teken niet beleefd maar toch prominent te gebruiken als symbool van waakzaamheid voor het verlies van vrijheid en democratische rechten. Dat is namelijk wat het 4- en 5 mei comité altijd zelf hebben gepropageerd. We willen geen concentratiekampslachtoffers provoceren. Maar misschien moeten organisaties als #CIDI en 4-5 mei-comité zich eens gaan afvragen wat kampslochtoffers er zelf van zouden kunnen vinden. In dit verband kreeg ik vandaag dit filmpje aangedragen met een getuigenis in deze.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *