Laat de rijken de crisis betalen

Datum/Tijd
Date(s) - mei 1, 2021
14:00 - 17:00

Locatie
Amsterdam, Jonas Daniël Meijerplein

Categorieën


https://www.facebook.com/events/1984404695046717/

Laat de rijken de crisis betalen❗️
🚩Dag van de Arbeid – 1 mei – 13.00 – Amsterdam❗️
————————
👩🏻‍🤝‍👨🏽👨🏼‍🤝‍👨🏾👩🏼‍🤝‍👩🏽Op 1 mei gaan we samen en in solidariteit met arbeiders wereldwijd de straat op. Vóór eerlijke arbeidsvoorwaarden zoals een minimum loon van 14 euro per uur en vaste contracten. Vóór goede sociale huisvesting. Vóór een écht klimaatbeleid dat voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. Vóór een inclusieve samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn, werkelijk gelijk is en waar ieders bijdrage waardevol is. Vóór het terugeisen en opeisen van sociale zekerheden. Vóór een goed pensioenstelsel, gratis toegang tot volledige (geestelijke) gezondheidszorg en kosteloos onderwijs. Vóór een sociaal vangnet dat mensen opvangt en niet dehumaniseert. Vóór de bouw van een brede arbeidersbeweging die voor elkaar opstaat, elkaar beschermt tegen repressie van bovenaf en een sociale samenleving af zal dwingen 👩🏼‍🤝‍👩🏽👨🏼‍🤝‍👨🏾👩🏻‍🤝‍👨🏽
———————-
Samen maken we een vuist op 1 mei, de internationale dag van de arbeid. Het is hoog tijd, want ondanks de desastreuze 10 jaar Rutte zullen de recente verkiezingsuitslagen ruim baan geven aan een volgende ronde van afbraak van onze rechten. De komende vier jaar zal op structurele wijze worden getracht de positie van werkende mensen, vluchtelingen, migranten, ouderen en hulpbehoevenden nog verder te verzwakken. De door de arbeidersbeweging verworven sociale zekerheden, zoals toegang tot betaalbare (geestelijke) gezondheidszorg, het recht op wonen, een degelijk pensioen, ontslagbescherming, sociale advocatuur, onze privacy en het demonstratierecht staan op het spel. Maar één ding is inmiddels zeker: op oorlogen zal niet worden bezuinigd.
Ook zullen deregulatie en overheidssubsidies vervuilende multinationals als Shell aansporen om door te gaan met het uitbuiten van arbeiders wereldwijd en het verwoesten van onze planeet. Het bedrijf betaalde nooit winstbelasting maar kreeg wel royale staatssteun toen het coronavirus toesloeg. Ook KLM kreeg vorig jaar meer dan 4 miljard van de overheid, terwijl het zelf eerder amper een cent bijdroeg aan de belastingpot. Beide bedrijven ontsloegen vervolgens duizenden werknemers en keerden eindejaarsbonussen uit aan hun CEO’s. De in het ZZP systeem gedwongen arbeiders, bijvoorbeeld taxichauffeurs en mensen in de cultuursector, die wel belasting betaalden, moeten het tijdens de lockdown doen met steun op bijstandsniveau. Supermarkten als Albert Heijn draaien tijdens de pandemie recordwinsten. Dit terwijl de ketens voedselproducenten steeds verder afknijpen en de prijzen in de winkels blijven stijgen.
❗️De arbeidersklasse betaalt wederom de crisis en daar zullen we ons op 1 mei tegen verzetten❗️
De enorme groei van extreemrechts en de onverschilligheid rondom het toeslagenschandaal laten zien dat racisme en discriminatie systematisch en genormaliseerd zijn. Mensen met gelijke belangen worden tegen elkaar uitgespeeld. Zo houden de ware veroorzakers van de crisis de touwtjes in handen en blijven de echte profiteurs buiten schot. In plaats van meegaan in deze verdeel en heers strategie is het van essentieel belang dat wij, arbeiders wereldwijd van elke kleur, afkomst, gender, geaardheid, religie, etc. juist de handen ineen slaan. Alleen samen kunnen we een harde vuist maken tegen verdere afbraak van onze rechten. In solidariteit met elkaar kunnen we een eerlijke samenleving en bescherming van onze leefomgeving afdwingen. In Nederland, maar ook in landen waar ‘onze’ multinationals huishouden.
We komen niet uit de crisis door ons te laten leiden door de belangen van het grote geld, die winst en economische groei vooropstellen, de pandemie willen beheersen in plaats van indammen en zo juist meer economische schade aanrichten. Die de culturele sector vernietigen en het sociale leven beperken zodat de fabrieken ongehinderd door kunnen draaien. Waar nu al wordt besproken wanneer er weer kan worden bezuinigd op sociale zekerheden. Wij zeggen hardop: Nee! Laat de rijken de crisis betalen! Belast grote bedrijven en multinationals. Bescherm de arbeiders.
🚩Demonstreer met ons mee op 1 mei om 13.00 in Amsterdam. Vóór solidariteit. Tégen sociale afbraak. 🚩
=======================================
** Demonstreren in corona tijd **
De corona pandemie houdt onze samenleving nog steeds in haar greep. Toch denken wij geen andere keuze te hebben dan de straat op te gaan om op te komen voor onze rechten (zie de oproep hieronder). Wij zijn er van overtuigd dat we dit op een veilige manier kunnen doen. Het organisatieteam bestaat uit mensen die veel ervaring hebben met het organiseren van demonstraties, ook tijdens corona. Tijdens het protest wordt van iedereen verwacht dat zij te allen tijde 1.5 meter afstand houden en een mondkapje dragen (ondanks dat het protest plaatsvindt in de buitenlucht). Er zal een door de organisatie opgezet sfeerbeheer/veiligheidsteam aanwezig zijn om hierin te ondersteunen. We zouden graag willen dat iedereen mee komt doen, maar roepen mensen met klachten of uit risicogroepen nadrukkelijk op om thuis te blijven.