Belevenissen

Op deze pagina nemen we persoonlijke impressies en belevenissen op. Zonder commentaar. Opnemen betekent geen instemming. Ons doel is om authentieke ervaringen te delen voor wat ze waard zijn.

Mondkapjes op station Apeldoorn

De NS is klaar voor het gerecht. Aanklagen dit bedrijf. Tot nu toe ging treinen aardig. Maar met Kerst gaan ze los bij de NS:
 Godejukes. In Apeldoorn uit de trein gezet omdat ik mondkapje niet op de kin had (kolere). Weer iets nieuws. Ze liep als een stier door de coupé te dirigeren mondkapje zus, mondkapje zo, kin, neus, mond. STIK T ER MAAR IN!!!!!!!!!!!! dat is wat er zonder woorden gezegd wordt, nee, niet gezegd, afgevuurd. Als pijlen als kogels, bullets. Dat de helft van de wereld stikt en verstomt en onmenselijkt en afgestompt en ga zo maar door met dat fucking mondkapje en de hele bevelvoering die er achter zit. Bevelvoering. Als je dat ding wil dragen verbied ik je dat niet. Hoor je wat ik zeg? Verbied ik niet. Dat is toch heel aardig dat ik dat zeg. Mijn bevel is : heb lief en ga er van uit dat als mensen dat ding niet dragen, dat ze er een reden voor hebben. Je kan toch ook niet op bevel liefhebben? 
Uurtje later van perron gezet omdat ik geen bewijs had van huisarts en geen lap stof op perron droeg. Is het zo vreemd om mij gewoon op m’n woord te geloven? Ja, dat vond die ene man wel, de ander zweeg. 
Nou ja, ik kon door de poortjes komen. 
Intussen geslagen door conductrice (?!). Toegegeven, ik kwatte een beetje. Nadat zij, eerst alleen, daarna met z’n twee als 2 furies voor m’n neus stonden te bevelen en ordonneren. De enige manier om ze te stoppen was te kwatten en ze te zeggen dat de trein zo vertrok. Maar ik moest blijkbaar het perron af of zo, alsof ik daar een mensenleven mee red, dus dat hebben ze, correctie, heeft 1 van de 2, slaande gedaan. Dat ik op weg was naar m’n ouders van 80 deed er niet toe, met kerst, deed er ook niet toe. Er heeft een deel van de mensheid bedacht dat het goed is of zoiets om een mondkapje te dragen en nog zo wat van die dingen. Met als argument dat er mensen dood gaan als je dat niet doet. Dat de andere helft van de mensheid letterlijk of figuurlijk stikt in die ideeën en ook doodgaat doet er blijkbaar niet toe. Dat zijn de onzichtbare doden en zieken en geïsoleerden. Uitgestoten word je, verbannen, afgedreven, weggemoffeld. Ja, ik kwatte, ben nu 51 jaar, gewoon moeder, zangeres, huisvrouw dochter en vrouw, een gewoon en uniek mens net als ieder ander. Ik kwatte, gewoon om een ander te stoppen in haar/hun regeldrift, in hun gehoorzaamheid aan een idee waarvan maar helemaal de vraag is of dat klopt. 
Bevelen zijn er niet om rucksichtlos opgevolgd te worden. Bevelen zijn er om overwogen te worden, overdacht, ingekleed naar eigen inzicht al dan niet uitgevoerd te worden. 
Als we de wereld blijer willen maken, gezonder, more happy, kan je een feestmuts dragen of papegaai op je schouder, of say it. Door het verplicht te stellen schiet je geen donder op. Maar dan kunnen we in ieder geval weer ademhalen. Dwz, een deel van de bevolking. 
Heb wel weer even tijd nodig om op te laden. 
En voor de not knowing: Je kan ontheffing krijgen voor het dragen van dat ding. Te vinden (was/is het) op RIVM site, De Jonge schreef er een tweet over, huisarts, maar goed, het is maar net wie je tegenover je hebt en je zou eigenlijk met een bord voor je kop moeten lopen met die ontheffing, in de hoop dat ze dat dan lezen en aanvaarden. Maar goed, het is te zot voor woorden. 
Twee vrouwen 1e keer. Befehl ist befehl. Twee mannen 2e keer. Befehl ist befehl. P
Je moet echt totaal zen en heilig en onzichtbaar zijn om met de trein te kunnen reizen. Constant moet je aangeven waarom niet of half met dat kapje. Want ja, regel is regel. Zijn dat gereincarneerde kamp commandanten of zo? Voor als je in reïncarnatie gelooft. 
Op weg naar ouders van 80 bij Schagen die al zo de stuipen op het lijf zijn gejaagd dat ze niemand meer durven te ontvangen. Was een rondje om het huis geworden of zo en dan weer 3 uur terug. 
Niet aangekomen dus. Zie ik ze ooit nog? Ben ik nou dramatisch of ben ik realistisch? 
Kerst he, ’t was kerst meen ik? Holy Christmas hoe komen we uit cynisme jongens? O ja, wat leuks doen. samme. 
En een auto (?!) met mijn inkomen ligt een auto erg voor de hand, ahum. Bovendien 6 uur auto rijden op 1 dag is wel wat als je het niet veel doet. Even los van het feit dat de reden om de auto te pakken te absurd voor woorden is. 
O ja, er zaten twee mensen in de coupé (3 met mij erbij, trein van 12.00 uur).
Ja de angst zit er bij tijd en wijlen goed in bij iedereen, gecombineerd met regelfanaten wordt het er wel gezelliger op. Alsof we met zo’n kutlapje de wereld redden. Krijg de zeik.
Duurde al met al zo’n 3 uur, was aardig verkleumd toen ik thuiskwam, opletten dat ik geen griepje krijg. Keep up de vibe. Mag blij zijn dat ik thuis ben gekomen. Terugreis ging soepel. 
Merry Christmas

Marjoline te Deventer

Mondkapjes Station Deventer (gang beneden)

Ik heb vandaag een bijzondere ervaring gehad met de politie in de gang van het station Deventer, waarbij ik zeer sterk twijfel of er überhaupt wel een wettelijke grondslag is voor het mondkapje.

Ik kwam met de trein aan op station Deventer. En daar stonden gelijk twee agenten op het station en iedereen had een mondkapje op. Dit bracht bij mij zoveel weerzin naar boven dat ik besloot om zonder mondkapje uit de trein te stappen. Op het perron zagen de agenten me niet. Ik liep naar de lift en stapte in de lift naar de gang.

Eenmaal uit de lift kwamen er gelijk twee politiemannen naar mij toe.Zij zeiden je moet een mondkapje op. Toen zei ik dat doe ik niet.  Toen gingen ze mij vorderen om een mondkapje op te doen. Ik heb daarop gereageerd op grond van de politiewet artikel 2 wil ik u naam en dienstnummer. Ik wil namelijk op grond van artikel 365 een klacht indienen van ambtsmisbruik (artikel geeft aan geldboete vierde categorie fors of 2 jaar hechtenis/ een mondkapje is namelijk schadelijk voor de gezondheid en geen wettelijk toegestaan beschermingsmiddel). Toen zei hij heel snel zijn dienstnummer en toen moest ik mijn legitimatiebewijs laten zien allemaal op hele vervelende provocerende toon.

Gelukkig bleef ik heel rustig alhoewel ik knap zenuwachtig was. Toen liet de agent heel snel zijn legitimatie zien, maar zo snel dat ik niet kon controleren. En ik zei je gaat hem zeker niet weer laten zien. Nee zij de agent. Toe zei ik: Ik wil je kunnen identificeren op grond van de politiewet artikel 2. Zijn collega zei steeds niets. Die is ook verplicht om collega aan te spreken als deze zich niet aan de wet houdt.

Toen zetten ze er nog een tandje bij en zeiden waarom wil je geen mondkapje dragen. Ik zei vanwege medische redenen (dit is volgens de wet genoeg). Toen vorderden ze mijn medische verklaring. Toen zei dan wil ik graag uw BIG registratienummer en inschrijving zien want medische gegevens zijn alleen voorbehouden aan artsen.

Toen begon de man nog te dreigen dat ik de politiewet niet heb begrepen en dan deze gewijzigd was. Toen zei ik u bent verplicht zich te identificeren en als u dit niet doet, komt deze bij de aan de aanklacht van artikel 365. Blijkbaar werd het ze toen te heet onder de voeten en zeiden ze we gaan met u niet in discussie en liepen zonder boete uit te schrijven weg. Ik stond perplex.

Ik heb hierover zitten nadenken en rechtsgeleerden geven dit ook al aan met het mondkapje kunnen ze niks. Zeker niet als je zegt dat het vanwege medische redenen is. Maar blijkbaar hebben ze van hogerhand een of andere instructie en proberen ze je zo te intimideren dat je hem toch opzet en als dat niet lukt proberen ze je te provoceren of proberen ze iets te zoeken zoals identificatie op basis waarvan ze een boete uit kunnen schrijven en dan kunnen ze weer een schreeuwende kop in de krant te zetten. Overigens is het als jij zegt dat jij vanwege medische redenen geen mondkapje kunt dragen en zij dwingen jou toch of schrijven een boete uit een ambtsmisdrijf op grond van artikel 365 wetboek van strafrecht.

Als mensen durven kunnen we deze aanpak nog eens vaker proberen. Ik dacht namelijk de boete voor het mondkapje is 95 euro, daar kan ik het een keer op wagen en door flink tegendruk te geven door exacte wetsartikelen gericht op hun functioneren en op de persoon die mij aanhoudt kwam ik er vanmiddag achter dat ze blijkbaar dus helemaal niet zo sterk staan, maar gewoon blind orders opvolgen. Ik denk vooral doordat ik het zeer persoonlijk maakte gericht op de persoon dat dit de man toch aan het denken heeft gezet. Dat hoop ik tenminste. Nederland is een raar land aan het worden.

X te Deventer

De avondklok

Af en toe loop ik s’avonds na de avondklok nog wel eens een rondje en vraag me ondertussen af wat ik doe als ik per ongeluk wel een handhaver tegen kom. De meeste smoezen houden kleine leugens in die ik tegenwoordig als outlaw meestal wel acceptabel vind, maar waarschijnlijk erg moeilijk met een stalen gezicht kan ophoesten. Bijvoorbeeld dat ik dan hard “fikkie, fikkie” ga roepen alsof mijn hondje mij net is ontsnapt. Soms zou ik graag spontaan iets willen zeggen als “maar de oorlog is toch al lang voorbij?” Schijnbaar van niets wetend. Maar gisteren overkwam me dan toch dat ik het écht niet wist en dacht dat de avondklok naar tien uur was verschoven samen met de overgang naar de zomertijd. Niets vermoedend fietste ik na 9 uur door Salland op weg om netjes voor tienen thuis te zijn. Goh die andere mensen weten zeker niet dat de avondklok verschoven is, want het is wel erg rustig op straat….. Blijkt dus niet te kloppen, weet ik inmiddels. Het is een wonder dat ik tot nu toe af en toe wel meekrijg wat er weer aan onbegrijpelijke maatregelen wordt afgekondigd. Immers kijk ik zelden naar de mainstreammedia. Wel zag ik deze week weer hoe het kabinet het ook zelf niet lijkt te weten, en zij kondigen die regels toch zelf af…?

Joep maart 2021

Zwemmen mag maar douchen niet

Dankzij de Deventer koekhapwappies kunnen mensen vanaf begin maart weer buiten zwemmen in het borgelerbad. Een geweldige wappielobby zette de gemeente aan tot beter nadenken zal ik maar zeggen, want volgens de gemeente hebben we het wel aan hun te danken. Net zo als het het dan aan de gemeente te danken hebben dat het aanvankelijk dicht ging ondanks de ruimte die het landelijke beleid bood. De eerste weken was er voor het buitenbad een ingang buitenom aangelegd zodat je niet binnen hoefde te komen om te bewijzen dat je je had aangemeld. Maar vandaag stonden we aan de buitenkant van het bad voor en poortje dat maar niet open wilde. Bleken we toch weer binnendoor te moeten met mondkapje (ja neem ik volgende keer weer mee…) langs het handenkapotwrijfzuiltje enzo. Maar douchen mag je dan weer niet. Aangezien die douches zich buiten bevinden is dat merkwaardig. Op mijn vraag daarover bleek dat het zwembadpersoneel niet verder kwam dan dat het nou eenmaal de regels zijn. De gezondheidsargumenten kon niemand bedenken. In tegendeel zou ik zeggen want douchen is ook goed voor de hygiene, misschien nog wel belangrijker dan je handen kapotwassen. Koud douchen gaat waarschijnlijk net zo snel als op de voorgeschreven manier je handen poetsen. Bij nader inzien wist de badjuffrouw nog te bedenken dat de gemeente wilde bereiken dat iedereen zo kort mogelijk op het terrein moest zijn. Zet dan een bordje neer met het verzoek om wat sneller voor het virus uit te zwemmen opperde ik. Daar kon ze wel om lachen en om de rigiditeit van regels om de regels kon er ook wel een zuur zuinig lachje vanaf. Ach vanwege het mooie weer heb ik het daar maar bij gelaten.

Joep maart 2021